Rekord-startfält på Svenska Paint Championatet 2016

Det var rekordstora Paint-klasser på tävlingen: Amateur Solid Paint Breed Mares All Ages 9st; Amateur Regular Hunter under Saddle 16st. Totalt sett var det 63 Paintar (46 i fjol) och medräknat Quartrar mfl så var det totalt sett 115 hästar (94 i fjol). Inte nog med att startfälten var stora, även Solid-Paintarna var ovanligt många. Totalt sett var det 21 Solids och 42 Regulars. Och i flera klasser var det faktiskt fler Solids än i motsvarande klass för Regulats, speciellt i unghästklasserna (1-2år): t ex i Longeline (5/2)  och Trail in Hand (5/4).  Detta innebär att kommande år så kommer det möjligen att närma sig 50:50 i ridklasserna också, när de växer på sig. Och då kan man tänka sig att striden kommer avgöras i NSBA-klasserna när Solids, Regulars, Quarters och Appaloosas möts.

Även kvaliteten var hög, det vimlade (ja det gjorde det) av tidigare och regerande Europa- och Danska och Svenska Mästare i startfälten. Litet av ett ”battle of the titans” var det. I Western Plesure får man ändå säga att Berit Horsted Rasmussen gick segrande ur striden. Inte bara för att hon med RHR Midnight Snack vann Non Pro NSBA Pleasure, utan för att hon också fött upp andra-placerade RHR Miss behave som reds av Sandra Stein. I de rena Paint-klasserna hade Anette Mårtensson och Anette Mortensen också stora framgångar.  Även på Quarter-sidan hade vi glädjen att se Danska framgångar. Som brukligt (nu mer) var John Sommersö och Rikke v Bülow på plats och tog sin beskärda del av rosetterna. De såg ut att känna sig som barn i gården om man får döma av när John skulle fotografera Rikkes medalj-ceremoni, han fick t o m domaren att hålla hästen under tiden.

lr2

Under Helgen avgjordes även ett antal Cuper mm:

  • Champion Of Champions vanns av Undeniably Cool Jet, Maren Tranget Antonsen
  • Green Cirquit Champion vanns av CBS Mr Flash Dance, Monier Sofia Strömberg
  • Solid-Cupen vanns av CBS Black Mio Wiz, Sofie Wedberg
  • Unghäst-Cupen vanns av Selfie Sensation, Laura Schultz

img_2520

Det stora antaler starter var såklart en av utmaningarna för arrangörerna : en ökning med 31% från  585 i fjol till 766 i år. Och även om funktionärer gjorde en stor insats så blev det jobbigt för många att tävla vid midnatt. Men SPHA har dragit slutsatser av detta! Med stort engagemang och jag anar att med ytterligare personal och en jämnare fördelning av klasser över flera dagar så kan vi nog alla se fram emot en minst lika stor och bra 4-dagarstävling från 28 september till 1 oktober 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s