EuroPaint 2017

Årets EuroPaint hade som vanligt en trupp trogna Svenskar som återvänder år efter år. Men utöver återvändarna så kom även två nya familjer med: Therese och Isabell Hall med CBS Ms BonanzaBullrush och Sara Nilsson med Brave Peppy Dream. Sara Nilsson har förvisso tävlat utomlands förr med framgång, på Tyska Mästerskapen 2015 och 2017, men att få uppleva EuroPaint är några storlekar större!

Svenskarna låg i från första dagens paid warm up till sista dagens Barrel Race. Och framgångarna uteblev inte! Som de flesta nog vet vid det här laget så är det många domare (5) och många klasser (156) så man kan omöjligen här redovisa alla klasser eller placeringar, men all information finns på www.euro-paint.info/program. Här nedan redovisas dock ett axplock: De Svenska medaljerna, 8 stycken (12 i fjol) och titlarna!

  • Sara Nilsson, Brave Peppy Dream                        Guld Hunter Hack
  • Sofie Wedberg, CBS Black Mio Wiz                      Guld SPB Sr Mares
  • Pernilla Berndtsson, CBS Black Mio Wiz             Guld Sr Hunter under Saddle
  • Mia Bråve, Brave Forever                                      Guld Masters Trail
  • Sofie Wedberg, CBS Black Mio Wiz                      Silver Amatör SPB Mares
  • Victor Kvarnström, Whata Freck Boon Us         Silver Youth Showmanship
  • Jessica Sandersvig, Dannys Rebel Star                Silver Amatör Hunt Seat Equitation
  • Victor Kvarnström, Whata Freck Boon Us         Brons Novice Youth Showmanship
  • Berndtsson, CBS Deery Lou                                   All-Around Regular Open (1 domare)
  • Berndtsson, Ima Partycrasher                              All-Around Regular Open (4 domare)

I medaljredovisningen måste vi ju också presentera Danmarks obeskrivliga framgångar. Totalt tog Danskarna 27 medaljer (22 i fjol): 13 Guld; 5 Silver och 9 Brons där Freja Aase Olsen stod för 5 Guld och 1 Brons och ungdomarna Freja Balslev Segelund 2 Guld och 2 Brons; Michele Schoenwald 1 Silver och 1 Brons; Signe Olsen 1 Brons. Danmark är inte bara starka just nu utan har i och med sina ungdomar även en mycket stark framtid! Och Danskorna ligger också bra till i Rankingen för Europa, och det redan innan EuroPaints resultat har blivit inrapporterade och klara.

Helt Inofficiellt tycker jag att vi dessutom skall utse årets Svenska ”Amateur Rookie” i EuroPaint-sammanhang, Sara Nilsson som utöver sitt Guld i Hunter Hack även vann en Bältesbuckla i Zone Award (av APHA sponsrat pris) i Junior Trail. Och Årets inofficiella Svenska ”Youth Rookie 14-18” i EuroPaint-sammanhang är Victor Kvarnström som utöver sina medaljer även hade många andra goda placeringar. Och årets inofficiella Svenska ”Youth Rookie 13 and Under” i EuroPaint-sammanhang torde vara Ellen Berndtsson som genom sina placeringar i Youth Halter, dels vann 3:e-platsmedalj i Zone Award, dels också tjänade ihop till sitt första ROM (Register of Merit inom APHA) men även bevisade för mor och far att hon minsann är en handler av rang, kan tro att nästa utmaning är att det skall ridas på tävling kommande år!

Men medaljerna har ju också en baksida, eller i alla fall en kostnad. Man kan ju fundera på om det är värt det? De som tycker det är jobbigt att lämna stallet för en träning eller ens bege sig utanför regionen för en clinic eller en tävling kan förmodligen inte alls motivera att lägga alla dessa utgifter och all denna tid på ett sådant här spektakel. Men det finns ett uttryck som lyder ”det ligger i betraktarens ögon” i det här fallet så handlar det väl inte så mycket om betraktaren, som att det handlar om den person/individ som faktiskt får möjligheten att uppleva spektaklet. För det är ett spektakel. Att få engagera sig i allt vad det innebär av förberedelser och träning innan, sparande och gnetande för att få ihop till reskassan, resa med häst och utrustning fram och tillbaka till södra Tyskland, att övervinna sin rädsla att åka båt. För att sedan få delta i EuroPaint och gå in i Paint-bubblan till 100% under en veckas tid, träffa Paintägare från andra länder och uppleva allas engagemang och glädje. Jo, då är det värt det! Och om alla planeterna står rätt så man få glädja sig åt de framsteg man gjort, och kanske dessutom får smaka segerns sötma. Det finns alltid en anledning att ta ett glas bubbel med kamraterna!

Bilder:

Ellen som gör sin ”positivitets-dans”

129 Sara Nilsson, Brave Pappys Dream, Rening i Nations Cup

238 Victor Kvarnström, Whata Freck Boon Us

129 Sara Nilsson, Brave Peppys Dream i Hunter Hack

284 Pernilla Berndtsson, Ima PartyCrasher

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s