“All Around” -vad innebär det? del 1

Den här artikelserien är tänkt att handla om All Around-hästen, -träning och –tävling. Hur du startar din hästs träning och vad som krävs i de olika faser som hästen går igenom under sin tävlingskarriär. Vi som skriver serien är Anders och Pernilla Berndtsson. Artikelserien kommer att löpa över sex delar: * Introduktion * Första Året * Andra Året * Tredje Året * Junior-klasser * Senior-klasser

Så låt oss börja med att definiera vad “All Around” är!

Till att börja med så är såklart likheten med det svenska ordet Allround, som i vanligt tal väl avser en häst som kan göra många saker alldeles uppenbar! Tittar man sedan i regelböckerna så har t ex AQHA och APHA definierat utmärkelser [Awards] för “All Around” och då handlar det enkelt uttryckt om att man som amatör-ryttare på en tävling skall samla så “många poäng” som möjligt i många olika klasser för att vinna och är man open-ryttare finns det dessutom i regel krav på att en av dessa klasser måste vara en Halter-klass (utställningsklass). I t ex USA är dessa titlar också ofta kraftigt sponsrade. Dels för att premiera de ryttare som startar många klasser och självklart för att tävlingarna på detta sätt får många starter och därmed blir mer lönsamma.

Uttrycket All Around används också som ett samlingsbegrepp för t ex Pleasure, Hunter under Saddle, Western Horsemanship och Trail. Och nu börjar vi närma oss ämnet. Talar man om t ex All-Around hingstar så menar man i regel hingstar vars avkommor är särdeles väl lämpade för gångartsklasser (dvs ämnade för Pleasure eller Hunter under Saddle, eller både och) och de grenar som bygger på detta. Men kanske inte lika väl ämnade för t ex Reining eller Boskapsgrenar. Här är det kanske läge att faktiskt säga att “alla hästar kan göra allt”, men om vi talar om specialisering så är det mycket få hästar som faktiskt är ämnade eller klarar av att göra “allt” och som alltid här i livet måsta man ju ibland välja.

Det vi tänker tala om i den här serien är alltså: “Hästar särdeles väl lämpade för gångarts-klasser“!

Vilka hästar är då det? Ja vi talar ju huvudsakligen om hästar (Quarter, Paint, Appaloosa) som har fysik och exteriör att kunna prestera väl i gångartegrenar, av detta följer att de måste ha en mkt god exteriör, vara korrekta och starka. Är man intresserad av Hunter så följer ofta också att dessa hästar har lite högre mankhöjd.

Så här års, inför betäckningssäsong, är det ju särskilt intressant att diskutera hingstar och ston och linjer och arv. Det finns i Sverige ett stort antal hingstar, dock rätt få som har någon större omfattning av betäckningar och riktigt få som har det vad gäller All Around. Men informationen om dessa finns där ute på nätet, -det är bara att googla! Sen skall man ju inte glömma de möjligheter som ges att använda färsk semin från Europa, eller frusen från USA, detta kan ge mycket intressanta möjligheter.

Vad gäller hantering av sto och föl så skiljer sig inte All Around-hästar från andra hästar på något sätt. Alla Ston behöver god omvårdnad och mat i mängder såklart för att orka föra fram ett föl. Och fölet behöver få möjligheten att genom aktivitet och rörelse bli en stark och sund individ.

Hästar skall vara hästar och behöver därför mycket fritid, men när vi är inblandade i hästens liv så är varje tillfälle du hanterar hästen också ett tillfälle för träning. Vad gäller den tidiga träningen så handlar det inte om någon omfattande fysisk träning, utan det handlar snarare om just att lära sig vad det innebär ”att gå till jobbet”. Dvs lära sig skillnaden på fritid respektive träning och tävling, när det är träning och tävling så koncentrerar man sig och anstränger sig på uppgiften. Precis som vi i ung ålder genom skolan lär oss vissa rutiner: Att göra sig iordning på morgonen, att gå till skolan, att vara i skolan att äta i skolan och att lyssna på läraren. Allt detta är ju i mångt också en förberedelse för ett yrkesliv. På samma sätt så är de första åren i en hästs liv präglade av samma sak. Dvs de måste få ramarna som resten av livet skall gestalta sig inom. För att jämföra med barnets skolgång kan vi då tala om: Att hästen görs iordning, att hästen tas på utrustning att den tränas och då fokuserar på övningarna och att hästen lär sig att vänta och att vänta på sin tur och därefter får den också äta och leka efter utfört arbete.

Behöver jag säga att vi också är för betyg i ordning och uppförande? Såklart behöver hästen också lära sig att umgås med andra hästar under träning och tävling. Detta är en träning som kan vara svårt att få till, i synnerhet om man är ensam, det är ju knepigt att hantera flera hästar samtidigt, men ett sätt är att ha en unghäst uppbunden eller inspänd på träningsbanan samtidigt som man jobbar en annan häst. På så sätt kommer den unga hästen lära sig, under ordnade former och trygga förutsättningar, att det rör sig runt omkring den. Vi skall komma ihåg att det är stor skillnad för hästen på att tävla ensam i Trail och på att tävla i ett stort startfält i en Pleasure-klass. Allt detta och mer därtill måste vi tänka på i vår träning inför tävling.

I de kommande avsnitten i den här artikelserien kommer vi att återkomma till hur du på bästa sätt förbereder sin häst inför tävling. Vi hoppas att du följer denna serie och hoppas att det kan hjälpa dig på traven och att vi ses på tävlingsbanorna!

Del 2 All Around-hästens första år; -Sund och stark. -Hur förbereder jag hästen för tävlingsbanan, mentalitet? -Träning inför: Halter, Longe Line, Trail at Hand.

Del 3 All Around-hästens andra år -De första ritterna. -Att skapa en trygg individ. -Vad krävs för att orka en hel veckas tävling?

Del 4 All Around-hästens första perfromanceklasser -Att tävla uppsuttet. -Att tänka på: Utrustning, Rutiner. -Vad krävs på tävlingsbanan?

Del 5 Juniorhästen,; Vad skall den matcha? -Vad skall jag ställa upp i för klasser? -Hur blir jag mångsidig?

Del 6 Senorhästen; Vad krävs av den? -Karriären kulminerar. -Konkurrensen är stenhård!