All Around-hästens tredje år

I den här delen tar vi en titt på hur tre-åringen förebereds för första tävlingeklasserna och följer upp hur det gick för ett par av de hästar ni sett i dessa artiklar som två-åringar.

När vi nu talar om treåringar, så talar vi alltså om hästar som redan är inridna och som troligen varit ute på tävlingsbanana och startat i en eller annan halter-klass och kanske också har startat en Longe Line eller varför inte trail at hand eller Showmanship. Hästen vet alltså vad det innebär att vara på tävlingsplatsen och ryttaren/handlern har också begrepp om vad som hander.

Att Välja Tävlingar:

Men hur planerar jag nu min tävling när jag kommer med en tre-åring? Ja jag måste ju veta hästens förmåga och hästens kondition. Det finns absolut ingen anledning att köra slut på hästen med starter i alla upptänkliga klasser och alla varianter av dem. Det finns å andra sidan heller ingen anledning att avstå en klass om man har en häst i superkondition och som visat sig ha förmågan. Men som för alla inom sporten så måste man ju också rätta mun efter massäck, dvs det kostar en hel del att åka på tävling och vilka tävlingar prioriterar jag då?

Inom APHA och AQHA tävlar man ju på en världsranking och man tävlar om Poäng, enkelt uttryckt kan man säga att man får fler poäng ju fler av startfältet man har bakom sig i resultatlistan. Och på en tävling där man gör bra ifrån sig kan man ju då samla flera poäng ju fler domare som bedömer tävlingen, poäng delas ut för varje domare. Det här systemet ger ju vid handen att du får mer poäng/krona om du väljer att åka på en stor tävling med många startande och gör bra ifrån dig än vad du får på en liten. Men sen gäller det ju också att även ta hänsyn till reskostnader och annat. Men utifrån detta resonemang prioriterar vi själva de stora Paint-Showerna med flera domare: German Paint Horse Championships; 4 domare. EuroPaint; 4 domare och Svenska PaintChampionatet; 3 domare (ibland 2).

Feature-bild: Bonfire Star Challange 2016. Hunter under Saddle-Ryttare samlade i Collecting Ring

Men sen vill man ju gärna vara förberedd, dvs skaffa ryttare och hästar erfarenhet så att de inte kommer till de ”stora tävlingarna” oförberedda. Därför lägger vi också till säsongs-uppstarts-tävlingar såsom Bonfire Star Challange; 1 domare och Danish Paint Horse Open; 2 domare. Tävlingar som är behändigare i formatet (1 dag eller 2) och bjuder på en stor variation av klasser om än med inte alltid så många startande. Vi brukar satsa på att ta ett stort antal ryttare och hästar med på dessa tävlingar, dels kan man få stöttning av sina kollegor och vänner och tävlingarna utmärker sig dessutom för att vara mycket inbjudande, i synnerhet de nya ryttarna känner sig välkomna och omhändertagna. Och alla skall veta att vi alla gör misstag på våra första tävlingar och starter, men det är ingen katastrof för det, men man lär så länge man lever!

 

CBS Party Elegance 3år, Sara Liwell, förstaplacerad i Western Pleasure AA Bonfire Star Challange 2016. CBS Quincy Love, Sofia Carlbom (cool pose på en sorrel overo. RHR Miss Behave 4år, Sandra Stein, förstaplacerad i Open och Amatör Hunder Bonfire Star Challange 2016

Att Välja Klasser:

Ja sen kommer man ju till nästa utmaning: Vilka klasser passar mig och min häst? Inom APHA och AQHA så finns ju i regel fyra nivåer av klasser: Novice Amatör; Amatör; Green och Open (Jr/Sr). I Novice Amatör- och Amatör-klasserna kommer du inte att träffa på de pofessionella ryttarna. Men i Green och Open får du möjligheten att mäta dig även med dem.

Uppflyttningen från Novice Amatör till Amatör sker baserat på poäng (konsultera respektive regelbok) baserat på ryttarens meriter. Uppflyttningen från Green till Open sker baserat på hästens meriter.

Här är det nog också intressant att introducera All Around Titlarna, för när man skall anmäla sig till enskilda klasser bör man ju också betänka att på (i synnerhet de stora tävlingar) så tävlar man inte bara poäng i enskilda klasser utan också för samlingstitlar i olika Divisioner t ex Amateur All Around eller Open All Around. Dessa klasser brukar dessutom vara duktigt sponsrade. I Amatör samlar man då ihop hästens alla poäng i olika klasser, men för Open All around krävs ibland att man ställer upp i Halter och inom APHA måste man dessutom ha tävlat i tre olika kategorier av klasser (Pleasure och Hunter är t ex samma kategori). Så en Open ryttare som tävlar om All Around-priset på t ex EuroPaint kan ställa upp i: Halter: Pleasure; Trail och Hunter Hack (klass m hopphinder). En annan variant att hitta den tredje kategorin är att t ex rida Barrel Race. Det är därför man ofta på de större tävlingarna ser två typer av ekipage i Barrel Race; dels de som tävlar klassen för klassens skull, och där går det i vanlig ordning undan rätt bra; och dels de som tävlar klassen för All Around-priset, dvs en Pleasure-ryttare som tar mönstret i maklig takt.

 

CBS Deery Lou, Pernilla Berndtsson. A Painted Gay Color, Heiko Keuchel

Planerar jag min första tävling så kanske jag inte har chans på titlarna, men om jag vill ha det kan det t ex vara klokt att samla de klasser man rider inom en Division t ex Novice Amateur. Och sedan komplettera men någon enskild Amatörklass eller Amatör Haltern, om jag har det intresset (eller materialet). Någon som hade koll på läget och planerade sitt deltagande därefter var t ex Linda Israelsson som vid NSBA Celebration tog titeln Open All Around med HollywoodChocoBarCBS. Och därmed fick den här ”lilla” trofén att pryda hemmet med.

9999

HollywoodChocoBarCBS, Linda Israelsson AQHA Open All Around NSBA Celebration

Tänker passa på att slå ett slag för Green-klasserna också här startar ryttare av olika kaliber, men alla hästarna är omeriterade, dvs man kan starta en 8-åring utan tävlingsmeriter och tävla mot andra hästar utan tävlingsmeriter: en klass som därmed bjuder in de äldre hästarna som kanse fått en senare start i livet eller ryttare som ridit länge men nu har en ny häst utan meriter. Eftersom vi tycker dessa klasser är bra passar vi (Anders & Pernilla; CBs Training) också på att på det kommande Swedish Paint Horse Championships i september 2016 sponsra med en bältesbuckla till Green Circuit Champion, dvs den häst som sammanlagt presterar bäst, sammanlagt i: APHA Green Trail AA, APHA Green Hunter under Saddle AA och Green Western Pleasure AA.

Kom ihåg att vilka klasser du än skall ställa upp i så skall det vara roligt, utmana gärna dig själv pröva något nytt (och då menar jag nytt i tävlingssammanhang, för du har ju tränat hemma). Att träna inför och pröva något nytt på tävling är utvecklande, men tvinga inte dig eller din häst att starta i något ni inte gillar. Alla har vi våra uppfattningar om olika klasser och vad som är kul, och det är det vi skall understödja.

Några ord om utrustning i tävlingssammanhang: Rid aldrig i något nytt på tävling! Med det menar vi att allt som du kommer använda på tävling skall vara utprovat. Det finns många skäl till det. Ett nytt vackert showbett, som du ”sparat till tävling”, kanske inte alla har samma inverkan på hästen som ditt gamla vardagsbett. Ett showträns som används för första gången på tävling kanske har en Chicago-skruv som inte satt riktigt fast och tränset ramlar i bitar under klassen. Allt detta har hänt, och kommer troligen hända igen… men se till att alla utrustning du använder har du använt hemma innan ni lämnar för tävlingsarenan.

Det finns ytterligare ett kapitel som inte är helt ointressant när det gäller tävling och utrustning, dvs hur tar jag mig till tävlingen, bilar, transporter, körkort mm och vad har jag med mig i form av utrustning för övernattning, foder mm. Men det tänkte jag lämna till någon annan författare att ta upp den kastade handsken om . Det finns spaltkilometer att skriva om transporter och missminner jag mig inte helt så är det inte för så många nummer sedan Lucky Rider skrev om det senast. Nu förbereder vi oss som bäst och packar en tre-hästars- och en två-hästars trailer fulla m foder och hästar och allt annat inför German Paint Horse Championship, en tävling där vi tar med en 2-åring, en fyråring och en Green 8-åring. Det blir säkert en utmaning och jag anar att tävlingarna kommer löpa långt in på natt-timmarna.