Scandinaviska Framgångar på EuroPaint 2016

”It’s a family Affair” dyker ofta upp som kommentare på FB i olika sammanhang och vid bilder på tävlande Paint och Quarter-ekipage. Och det gäller även för årets upplaga av EuroPaint. EuroPaint arrangeras av Tyska Paintförenignen och är den största Paint-tävlingen utanför USA (19% av all världens registreringar av Paints skedde 2015 f ö i Europa). Tävlingarna löper över en hel vecka och ofta har de tävlande både en eller två (eller Strinnholms TRE) dagars resande både till och från tävlingen, så det är inte konstigt att hela familjen är på plats och att ofta hela familjen också tävlar!

Familjebegreppet har dock vid detta mästerskap nog satt nya rekord och utvecklats. T ex var det många hästägare som lånade ut sina hästar till det stora evenemanget Youth World Games. En Tävling som var insprängd i schemat och där Sverige hade goda framgångar med en mycket välförtjänt 5:e plats av 14 lag. En annan tävling som låg insprängd mellan alla APHA-klasser var Nations Cup en ”lite mer skojsam” tävling där de olika nations-lagen gör sitt bästa för att överträffa varandra, inte bara i prestation utan även i klädsel och flaggor och andra mer eller mindre galna upptåg. Sverige placerade sig på en 7:e plats och Danmark för otroligt nära Bronset, men det blev en 4:e plats!

De Svensk-Danska familje-banden knöts också närmare. Inledningsbilden på den här artikeln visar de två Dansk-uppfödda hästarna RHR Miss Behave (Mille) och RHR Midnight Snack (Pingu). Ryttarna är uppfödarens döttrar, men handler är utöver Uppfödaren Berit Horsted Rasmussen den Svenska ägarinnan till Mille Sandra Stein, som så att säga lånade tillbaks hästen så att både Rebecka och Ranja kunde delta på EM.

Sverige och Danmark hade stora framgångar: Sammanlagt tog Sverige 12 medaljer och Danmark tog 22. Danskarna var också några fler tävlande, men de Danska framgångarna i ungdomsklasserna och med unghästarna var imponerande. Flest medaljer av Svenskarna tog Jessica Sandervig med Dannys Rebel Star; ett guld och två brons. Flest medaljer bland Danskarna tog Laura Schultz med Selfie Sensation; ett guld och två silver. Nämnas bör också årets EuroPaint-Rookies: Sandra Stein som på RHR Miss Behave to ett Brons i Nov Am Jr Hunter under Saddle samt Pernilla Svensson som med Anette Mårtenssons Whata Perfect Design tog Silver i Youth Halter Geldings. Den kompletta listan med medaljer finner ni här invid.

En liten fotnot: Finländarna blev mycket inspirerade av evenemanget och både Pentti Tenno och Jukka Kivela var på plats, och de intygar att de planerar och satsar för fullt inför nästa år, dvs den Nordiska representationen på EuroPaint 2017 lär bli större!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s